Mia Laiho toivoo ammattitaitoa ja vastuunkantoa luontaishoitajilta

21.12.2020

EDIT 4.1.2021: LKL ry on tämän julkaisun jälkeen saanut uutta tietoa Mia Laihon lakialoitteesta, mikä on ristiriidassa Mia Laihon (21.12.2020) itse LKL ry:lle kertoman tiedon kanssa. Tästä keskustelemme mielellämme lisää ja pyydämme Mia Laihoa pysymään sanojensa takana ja olemaan hankaloimatta kenenkään toimintaa.

 

Alkuperäinen uutinen 21.12.2020

Verkkouutisten julkaistua, että kansanedustaja Mia Laiho on tehnyt lakialoitteen luontaishoidoista, LKL ry:n toiminnanjohtaja Anna Sofia Nevanlinna on tänään keskustellut Laihon kanssa puhelimessa. Laihon lakialoitteen tarkoitus on avata keskustelu turvallisuudesta. Aloitteen tarkoitus ei ole hankaloittaa kenenkään toimintaa eli tarkoitus on luoda pelisäännöt ja sopia yhteistyökuvioista. Mia Laiho kertoo, että hän ei halua sulkea pois mahdollisuutta luontaishoitoihin keneltäkään, joka on kykenevä itse päättämään omista asioistaan.

Mia Laiho on tietoinen, että terveydenhuollon jonot aiheuttavat ihmisten kääntymistä luontaishoitojen puoleen ja hänen mielestään nyt tarvitaan ammattitaitoa ja vastuunkantoa luontaishoitajilta ohjata tarvittavat asiakkaat myös terveydenhuollon puoleen. LKL ry:n toiminnanjohtaja kertoi Laiholle, että juuri näin koulutetut luontaishoitajat toimivat eli ohjaavat aina tarvittaessa asiakkaansa lääkäriin. Laiho myös ymmärtää, että nyt pienyrittäjät luontaisalalla ovat kovilla.

Mia Laiho kertoo, että hänen lakialoitteensa on muokattu pehmeämpi versio Sari Raassinan aikaisemmasta lakialoitteesta. Laihon mielestä on tarvetta varmistaa, että kaikki saavat lääketieteellisistä hoitoa vakaviin sairauksiin ja kaikkien tulee olla tietoisia, että vakaviin sairauksiin on myös hoitoa terveydenhuollossa. Puhelussa Anna Sofia Nevanlinna kertoi, että koulutettu luontaishoitaja tuntee omat rajansa eikä hoida esim. vakavista mielenterveysongelmista kärsiviä tai syöpää sinänsä.

LKL ry kutsui Mia Laihon mukaan keskustelemaan aiheesta lisää, kun Hyvin Sanottu -hanke, mihin sekä Luonnonlääketieteen Keskusliitto LKL ry että Eduskunta osallistuvat, pääsee käyntiin keväällä 2021. Hyvin Sanottu -hanke kannustaa rakentavaan keskustelukulttuurin Suomessa. Juurikin luontaishoidot tarvitset lisää rakentavaa keskustelua.

Lisäksi Nevanlinna kertoi kansanedustaja Laiholle että Sosiaali- ja Terveysministeriö etenee hallitusohjelmaan kirjatun tavoitteen suunnitella luontaishoitojen sääntelyn mahdollisuuksia. Luontaisala on yhteneväisesti tuonut ilmi, että tarvitaan toimialaselvitys, jotta voidaan selvittää mikä on tämä ala, mitä hyvää alalla tapahtuu ja mitkä ovat todellisia ratkaistavia ongelmia.