Luontaishoitoteko 2021

Vuoden Luontaishoitoteko 2021 -palkinnon saaja Pauliina Aarva keskellä, vasemmalla Marja Jokela ja oikealla Anna Sofia Nevanlinna LKL ry:stä.

FinnRadio teki upean jutun Vuoden Luontaishoitoteko 2021 -palkinnon voittajasta. Voit kuunnella sen tästä.

Vuoden Luontaishoitoteko 2021 -palkinto on myönnetty Pauliina Aarvalle Turussa Osaava Nainen -messuilla.


Vuoden Luontaishoitoteko -palkinto jaetaan vuosittain teolle, joka on vaikuttanut myönteisesti luontaishoitoalaan. Tänä vuonna palkinnon voittanut teko on osallistuminen napakasti ja tieteellisesti luontaishoitoalaa koskevaan keskusteluun. Pauliina Aarvan keskeinen saavutus on, että hän on tuonut tieteellisen tiedon luontaisalasta helposti suomalaisten saataville ja ennen kaikkea hän on tuonut tieteellisen näkökulman osaksi luontaishoitoalan omaa keskustelukulttuuria.

Dosentti Pauliina Aarva on terveystutkija, yhteiskuntatieteiden tohtori ja tietokirjailija. Hänellä on pitkä ura terveyspolitiikan ja terveyden edistämisen asiantuntijana.

Pauliina Aarva on työskennellyt muun muassa tutkijana UKK-instituutissa ja Tampereen yliopistossa, vaikuttanut terveysalan järjestöissä sekä lääkintöhallituksessa ja Stakesissa, jotka ovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) edeltäjiä. Hän on johtanut useita terveysalan tutkimus- ja kehittämishankkeita Suomessa ja ulkomailla.

Hän tutkii parhaillaan ryhmänsä kanssa täydentävien hoitojen käytön yleisyyttä ja syitä, asiakaskokemuksia sekä täydentävää hoitokulttuuria. Pauliina Aarva on terveyden edistämisen dosentti ja vieraileva tutkija Tampereen yliopistossa 2019-2024. Hänen mielestään luontaishoitojen tehon, tuvallisuuden ja terveysvaikutusten tutkimusta on lisättävä Suomessa.

- Terveydenhuollossa tarvitaan nyt lisää hoitavia käsiä sekä kuuntelevia, kohtaavia ja läsnä olevia auttajia. Koulutetut luontaishoitajat ovat virallisen terveydenhuollon käyttämätön resurssi. Asiakaskeskeisyyden ja valinnanvapauden vahvistamiseksi on pyrittävä avoimeen dialogiin ja kunnioittavaan yhteistyöhön, Aarva toteaa.

Pauliina Aarva on kirjoittanut kolme tietokirjaa, joissa hän käsittelee täydentävien luontaishoitojen roolia eri maiden terveydenhuollossa, alan kansainvälistä lainsäädäntöä ja tutkimusta sekä potilaskokemuksia. Lisäksi hän pitää suosittua Liinan blogia, jossa käsitellään usein luontaisalan asioita.

Kirjat

Pauliina Aarva. Parantavat energiat. Myyttistä ja tutkittua tietoa täydentävistä hoidoista. Basam Books. Helsinki 2015 ja 2016.

Pauliina Aarva, Hanna Kortejärvi & Kati Sarvela (toim.). Inhimillisyyden vallankumous. Iloa ja toivoa terveydenhoitoon. Basam Books. Helsinki. 2018.

Pauliina Aarva. Täydentävät hoidot. Viisas Elämä. Helsinki 2019. (Uudistettu laitos kirjasta Parantavat energiat 2015)