Täydentävän-vaihtoehtoisen lääketieteen tilanteesta Pohjoismaissa: Norja

Norjaan perustettiin vuonna 2000 täydentävien ja vaihtoehtoisten hoitojen tutkimuskeskus NAFKAM Tromssan yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan yhteyteen. Sen rahoittajana on Norjan terveysministeriö. NAFKAMin yhteydessä toimii poikkeuksellisten potilastapausten pohjoismainen rekisteri RESF. Terveysministeriö rahoittaa myös puolueetonta tutkimustietoa antavaa tiedotustoimisto NIFABia.

Täydentäviä ja vaihtoehtoisia hoitoja koskeva laki säädettiin Norjaan 2003. Samalla perustettiin myös terapeuttirekisteri turvaamaan kuluttajien oikeuksia ja potilasturvaa. Rekisteröintin on vapaaehtoista.

Rekisterissä on viitisenkymmentä ammattinimikettä: akupainaja, kolmenlaisia akupunkturisteja, luontaisterapeutti, "biopaatti", Bowen-terapeutti, diplomi keskusteluterapeutti (samtalterapeut), fytoterapeutti, kaksi erilaista Gestalt-terapeuttia, kolme erilaista parantajaa (healer), "yleisterapeutti", terveysvalmentaja, kolme erilaista homeopaattia, InnerLife-terapeutti, "vuorovaikutusterapeutti", jungilainen terapeutti, kinesiologi, kraniosakraaliterapeutti, taide- ja ilmaisuterapeutti, kvanttilääketieteen harjoittaja, hieroja, hierontaneuvoja ja kaksi erilaista hierontaterapeuttia, naprapaatti, luontaislääketieteen aromaterapeutti, -ravitsemusterapeutti ja -"lihasterapeutti", naturopaatti, osteopaatti, polariaterapeutti, psykodraamaterapeutti, kaksi erilaista refleksologia, rekisteröity iho- ja kehoterapeutti, vyöhyketerapeutti, korva-akupunkturisti, psykosynteesiterapeutti, rosenterapeutti, StillPoint-terapeutti.

http://www.brreg.no/registrene/altbas/index.html

Norjaan perustettiin vuonna 2003 myös terapeuttijärjestöjen neuvosto/yhteistyöelin SABORG, johon kuuluu 17 yhdistystä, joissa on  yli 3000 jäsentä. Aloitteen perustamisesta tekivät terveydenhuollon viranomaiset, jotka myös rahoittavat sitä. Tavoitteena on yhtenäistää ammatilliset standardit, eettiset periaatteet, vakuutukset, valituselin ja muut toiminnalle tärkeät asiat.

http://www.saborg.no/default.asp

Helena Hänninen 2/12